Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης σε σχολεία της Σύρου


Κατόπιν πρωτοβουλίας του Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων θα τοποθετηθούν κάδοι ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών και μπαταριών στα σχολεία της Σύρου σε συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Σύρου.

Παγκυκλαδικός μαθητικός διαγωνισμός με θέμα : «Τα φυτά και τα ζώα του νησιού μου»


Το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δράσεών του, διοργανώνει παγκυκλαδικό μαθητικό διαγωνισμό με θέμα : «Τα φυτά και τα ζώα του νησιού μου».
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών και περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες:

1.Μαθητές νηπιαγωγείου
(διαγωνισμός εικονογραφημένου παραμυθιού)

2.Μαθητές Α΄ -Β΄ Δημοτικού
(διαγωνισμός ποιήματος)

3. Μαθητές Γ΄-Δ΄ Δημοτικού
(διαγωνισμός ζωγραφικής)

4.Μαθητές Ε΄- ΣΤ΄ Δημοτικού
(διαγωνισμός φωτογραφίας)

Προδιαγραφές συμμετοχών
• Κάθε μαθητής / μαθήτρια μπορεί να συμμετάσχει με ένα ατομικό και ένα ομαδικό έργο.
• Τα έργα των μαθητών θα πρέπει να φέρουν ευδιάκριτα το όνομα του δημιουργού τους.
• Τα ομαδικά έργα τάξεων ή σχολείων θα πρέπει να συνοδεύονται και με λίστα με τα ονόματα των μαθητών που συμμετείχαν.
• Τα έργα δεν θα επιστραφούν και οι μαθητές θα πρέπει να κρατήσουν αντίγραφα.
Αποστολή συμμετοχών

Τα έργα των μαθητών μπορούν να αποσταλούν το αργότερο μέχρι και τις 15 Μαΐου 2009 (σφραγίδα ταχυδρομείου), με την ένδειξη «για το μαθητικό διαγωνισμό» στη διεύθυνση:
ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΠΕΤΡΟΚΟΚΚΙΝΟΥ 18 ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ
84100 ΣΥΡΟΣ


Επιτροπή αξιολόγησης


Η επιτροπή αξιολόγησης των έργων των μαθητών αποτελείται από τους :

-Γκονέλα Ελένη
(σχολική σύμβουλος ειδικής αγωγής 17ης Περιφέρειας)
-Δροσίτου Βάλια
(σχολική σύμβουλος Α/θμιας Εκπ/σης 2ης Περιφέρειας Κυκλάδων)
-Παραμυθιώτου Μαρκέλλα
(σχολική σύμβουλος προσχολικής αγωγής Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων)
-Τσαλικίδου Μαρία
(υπεύθυνη Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων)
-Χατζηπαρασκευαίδης Απόστολος
(υπεύθυνος Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων)

Βράβευση


Τα αποσταλέντα έργα θα αξιολογηθούν από την κριτική επιτροπή και εντός Μαΐου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού . Τα βραβευμένα έργα θα δημοσιευτούν στο περιοδικό ΟΙΚΟΚΥΚΛΑΔΕΣ (έκδοση του Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων), καθώς και στο δικτυακό τόπο του Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (www.oikokyklades.blogspot.com). Οι δωροθέτες των βραβείων θα ανακοινωθούν σύντομα.
.

Δενδροφύτευση στην Άνδρο




Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εξόρμηση δενδροφύτευσης στο χώρο του Παραπορτίου, κοντά στο Στάδιο. Συμμετείχαν όλα τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Χώρας μαζί με τους δασκάλους τους. Στόχος να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές μας για το μεγάλο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και της φυσικής ισορροπίας. Τα παιδιά, χρησιμοποιώντας ελάχιστα τα εργαλεία και περισσότερο τα χέρια και τα πόδια τους μέσα σε 2 περίπου ώρες φύτεψαν 150 δέντρα και πραγματικά το απόλαυσαν. Τα δέντρα πρόσφερε συμπατριώτης μας που προτιμά να μείνει ανώνυμος. Ευχαριστούμε….

Λαμπριάδου Μαρία
Εκπαιδευτικός

Είμαστε οι μαθητές της Ε΄τάξης του Δημοτικού Σχολείου Χώρας Άνδρου και είμαστε εθελοντές στο πρόγραμμα της HELMEPA JUNIOR. Την ώρα της Ευέλικτης ζώνης φυτέψαμε δέντρα στην πίσω αυλή του σχολείου μας(2 μουριές, 1 ελιά, 2 δάφνες, 1 αμυγδαλιά) και έτσι θα ομορφύνει η αυλή μας και θα χαιρόμαστε .Φτιάξαμε κούτες ανακύκλωσης που τις μοιράσαμε σε κάθε τάξη, έτσι ώστε να μπορούν όλα τα παιδιά να ανακυκλώνουν το χαρτί, το πλαστικό και το αλουμίνιο. Θέλουμε έτσι να δείξουμε την αγάπη μας για το περιβάλλον και να το προστατεύσουμε .



Άνδρος 19 Φεβρουαρίου 2009

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Πραγματοποίηση ενημερωτικών παρουσιάσεων με θέμα «Αειφόρος ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου» σε δημοτικά σχολεία της Άνδρου




Tο Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» πραγματοποίησε ένα κύκλο ενημερωτικών παρουσιάσεων σε δημοτικά σχολεία της Άνδρου με θέμα την αειφόρο ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου.

Η -εγκεκριμένη από το ΥΠΕΠΘ- παρουσίαση, διάρκειας 1 διδακτικής ώρας, απευθυνόταν σε μαθητές των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων και πραγματοποιήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των συλλόγων διδασκόντων των σχολείων στις 18 και 19 Φεβρουαρίου 2009 .Το πρόγραμμα των παρουσιάσεων στα σχολεία διαμορφώθηκε ως εξής:

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

8.15 -9.00 Δ.Σ ΧΩΡΑΣ
10.00-10.45 Δ.Σ ΜΕΣΣΑΡΙΑΣ
11.30 - 12.15 Δ.Σ ΚΟΡΘΙΟΥ

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

8.15 -9.00 Δ.Σ ΓΑΥΡΙΟΥ
10.00-10.45 Δ.Σ ΜΠΑΤΣΙΟΥ

Επίσης την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου και ώρα 18.30-19.30 προβλήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Άνδρου το βραβευμένο (και εγκεκριμένο από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) ντοκιμαντέρ «Φωνή Αιγαίου» της Λυδίας Καρρά.
Λίγα λόγια για την ταινία:
Το Αιγαίο που αγαπήσαμε, με τις σκληροτράχηλες πλαγιές και τις παρθένες ακρογιαλιές, εξαφανίζεται με γοργούς ρυθμούς. Στη θέση του, αναδύεται ένα ατέλειωτο γιαπί χωρίς αμπέλια, αλώνια, αδόμητες παραλίες. Η ταινία ανιχνεύει τις ρίζες των σημερινών εξελίξεων. Με αρχειακό υλικό παρουσιάζεται η εμπειρία των πολέμων, της μετανάστευσης, η άνοδος της ναυτιλίας. Καταγράφεται ο λόγος μελετητών και αναμειγνύεται με τον λόγο – αντίλογο των κατοίκων, πλέκοντας το νήμα ενός πολυδιάστατου προβληματισμού.
Την ταινία παρακολούθησαν οι μαθητές αλλά και το ευρύ κοινό.


Άνδρος 18 Φεβρουαρίου 2009



Σήμερα το πρωί η Ε΄ και η Στ΄ τάξη του σχολείου μας παρακολούθησε την ενημερωτική παρουσίαση με θέμα<αειφόρος ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου> καθώς και ένα ντοκιμαντέρ της κ. Λυδίας Καρρά. Ήταν ένα ντοκιμαντέρ με θέμα το περιβάλλον των νησιών μας, την εξέλιξή τους με το πέρασμα των χρόνων και την υπερδόμησή τους λόγω του αυξημένου τουρισμού. Τέλος, μάθαμε τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε τον τόπο μας να αναπτυχθεί προστατεύοντας το περιβάλλον!

Ευχαριστούμε πολύ το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κυκλάδων και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού που οργάνωσαν αυτή την παρουσίαση.

Τα παιδιά της Στ 1 τάξης

του Δ.Σ. Χώρας Άνδρου