Πέμπτη, 28 Μαΐου 2009

ΗΜΕΡΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2009 στη Σύρο (1-4 Ιουνίου)


Tο Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος πραγματοποίησε ένα κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο ΗΜΕΡΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2009 στη Σύρο (1-4 Ιουνίου),με τη συμμετοχή νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και φορέων της Σύρου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ

-Ενημερωτικές παρουσιάσεις στο 6ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης(κλασικό-ολοήμερο τμήμα) με θέμα"Τα λουλούδια της Σύρου".Εισηγήτρια:Μ.Σπαρτινού(υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων )
-προβολές ταινιών
οικολογικού περιεχομένου στα σχολεία Α/θμιας εκπ/σης της Σύρου.

ΤΡΙΤΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ενημερωτική παρουσίαση στο 2ο Δ.Σ Ερμούπολης με θέμα "Προστασία των δασών-Προστασία από τις πυρκαγιές".Εισηγητής:Υποπυραγός Τζώρτζης Ιάκωβος.

-Εθελοντικός καθαρισμός ακτής Κινίου από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου

-Ξενάγηση μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου στο Ενυδρείο του δήμου Άνω Σύρου (Κίνι)

-Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ ΦΩΝΗ ΑΙΓΑΙΟΥ της Λυδίας Καρρά στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου( 8.30 μ.μ ,κτίριο Κορνηλάκη,τηλ.2281097030 ). Την ταινία θα προλογίσουν οι : Ιωσήφ Στεφάνου (καθηγητής ΕΜΠ),Μιχάλης Μακρουλάκης (ζωγράφος).

Το Αιγαίο που αγαπήσαμε, με τις σκληροτράχηλες πλαγιές και τις παρθένες ακρογιαλιές, εξαφανίζεται με γοργούς ρυθμούς. Στη θέση του, αναδύεται ένα ατέλειωτο γιαπί χωρίς αμπέλια, αλώνια, αδόμητες παραλίες. Η ταινία, ανιχνεύει τις ρίζες των σημερινών εξελίξεων. Με αρχειακό υλικό παρουσιάζεται η εμπειρία των πολέμων, της μετανάστευσης, η άνοδος της ναυτιλίας. Καταγράφεται ο λόγος μελετητών & αναμειγνύεται με τον λόγο – αντίλογο των κατοίκων, πλέκοντας το νήμα ενός πολυδιάστατου προβληματισμού. Ξαναγυρνώντας σε ίδιους τόπους διαφορετικές εποχές του χρόνου, εντοπίζονται οι ακραίες αλλαγές στους ρυθμούς ζωής. Σ’ ένα άλλο επίπεδο, η ταινία πραγματεύεται τη σημασία της φύσης στη ζωή του ανθρώπου, την αξία της ομορφιάς.(Βραβείο «καλύτερης ταινίας για τη φύση», EUROPEAN HERITAGE FILM FESTIVAL 2005.Διάρκεια 60’).


ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ
Θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ (9 π.μ)

-Προβολή του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ(2006) του Λικ Ζακέ. Ελεύθερη είσοδος για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Σύρου. Την ταινία παρακολούθησαν 90 μαθητές του 1ου και 3ου Δ.Σ Ερμούπολης.
Στα άκρα, στο πιο απομακρυσμένο σημείο της Γης, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες, σχεδόν απόκοσμες καιρικές συνθήκες, που μόνο να φανταστούμε μπορούμε για την Ανταρκτική, ο Λικ Ζακέ αποτύπωσε την αγωνία, τις κακουχίες, το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, τη συντροφικότητα, την αγάπη και τη στοργή, μένοντας επί 13 μήνες σε μία αποικία των Αυτοκρατορικών Πιγκουΐνων. Ο Αυτοκρατορικός Πιγκουΐνος είναι ένα υπέροχο πλάσμα, το οποίο ζει στις ανοιχτές θάλασσες, ικανό να πάει 550 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και να μείνει εκεί μέχρι και 20 λεπτά. Αλλά για να αναπαραχθεί, για έναν άγνωστο λόγο, αυτό το περίεργο είδος πληρώνει τη μεγαλειότητά του. Αναγκάζεται να περπατήσει, σαν τον μετανοούντα, ατελείωτα χιλιόμετρα μέσα στις χιονοθύελλες της Ανταρκτικής, μακριά από τον ωκεανό, για να κάνει μόνο ένα αβγό.(Διάρκεια 90΄)

-Εθελοντικός καθαρισμός ακτής Βάρης από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βάρης -Μάννα

-Ημερίδα Περιβαλλοντικής Εκπ/σης για εκπαιδευτικούς- Εκδήλωση /συζήτηση με θέμα : «Βιώσιμη ανάπτυξη στη Σύρο. Η συμβολή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης». Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ερμούπολης ( 7 μ.μ ).(Συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Δασκάλων Νηπιαγωγών Σύρου –Τήνου-Μυκόνου)

Εισηγητές :

-Ιωσήφ Στεφάνου (καθηγητής ΕΜΠ) «Περιβάλλον : πρακτικές, συναισθηματικές και ιδεολογικές διαστάσεις»

-Τζώρτζης Μακρυωνίτης (δήμαρχος Ποσειδωνίας) «Η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην επίτευξη του στόχου 20-20-20/2020»

-Γιάννης Τομαής (οικονομολόγος, σύμβουλος ανάπτυξης Τ.Ε.Δ.Κ Κυκλάδων) «Βιώσιμη ανάπτυξη στη Σύρο: Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης»

-Απόστολος Χατζηπαρασκευαίδης (υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων) «Βιώσιμη ανάπτυξη και ευαισθητοποίηση φορέων:Η περίπτωση της Σύρου»

-Μαρία Σπαρτινού (υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Β/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων) «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση-Εκπαίδευση για την αειφορία : Η περίπτωση του μαθητικού τουρισμού»

-Νίκος Αλμπανόπουλος (πρόεδρος Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Σύρου) «ΧΥΤΑ-Ανακύκλωση στη Σύρο: Ένα εφαρμοσμένο παράδειγμα»

-Τάσος Αναστασίου (προϊστάμενος τμήματος Πολιτισμού Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων) «Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος στις Κυκλάδες. Το δίκτυο μονοπατιών της Σύρου: Προβλήματα διάσωσης, διαχείρισης & ευαισθητοποίησης»

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.
ΠΕΜΠΤΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ
Ερμούπολη-Πλατεία Μιαούλη ( 9π.μ-12 μ.μ)


-Παρουσίαση προγραμμάτων καινοτόμων δράσεων (περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας), που υλοποίησαν τη φετινή χρονιά τα σχολεία της Σύρου. Έλαβαν μέρος το 1ο,2ο,3ο,6ο Δ.Σ Ερμούπολης,το 6ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης καθώς και τα Δ.Σ Πύργου Τήνου και Χώρας Άνδρου.Συνάντηση με μαθητές και εκπαιδευτικούς-τους οποίους και συνεχάρη- είχε ο δήμαρχος Ερμούπολης κ.Γ.Δεκαβάλλας.

-Εργαστήρι ζωγραφικής
-Έκθεση έργων ζωγραφικής των μαθητών με θέμα το περιβάλλον και την υγεία

(Συνδιοργάνωση με το Τμήμα Αγωγής Υγείας Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων)


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

-Έκθεση βιβλίου για τη φύση και την οικολογία

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ(Πλατεία Μιαούλη)


ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ( Πλατεία Μιαούλη)
-Ξεναγήσεις σχολείων στο Ενυδρείο του δήμου Άνω Σύρου(Κίνι)
- Εργαστήρι κατασκευών από ανακυκλώσιμα υλικά. Πέμπτη 4 Ιουνίου

Ερμούπολη-Πλατεία Μιαούλη ( 9π.μ-12 μ.μ)

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

(ΤΜΗΜΑ ΣΥΡΟΥ)


-Έκθεση φωτογραφίας για το περιβάλλον. Πέμπτη 4 Ιουνίου

Ερμούπολη-Πλατεία Μιαούλη ( 9π.μ-12 μ.μ)

ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΣΥΡΟΥ


-Έκθεση φωτογραφίας στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης(κτίριο Κατσιμαντή ,Γ. Παπανδρέου 11) «Τα αόρατα παιδιά» (Για επίσκεψη στην έκθεση τηλ.2281084762)
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ:
ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ (www.oikokyklades.blogspot.com)

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ-ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΥΡΟΥ- ΤΗΝΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ

-ΤΜΗΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

-ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

-ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

-ΔΗΜΟΣ ΑΝΩ ΣΥΡΟΥ

-ΔΗΜΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ

-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

(ΤΜΗΜΑ ΣΥΡΟΥ)

-ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΣΥΡΟΥ

-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

-ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

-ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

-ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΥΡΟΥ)

-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

-ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩ ΣΥΡΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:Εφημερίδα ΑΠΟΨΗ (www.apopsy.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: