Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Λίγα λόγια για το σεμινάριο στο ΚΠΕ Λαυρίου με θέμα:"Ενέργεια και Κοινωνία"

Στις 19-21 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο Αττικής μέσα στον παλαιό χώρο των μεταλλείων της Γαλλικής Εταιρίας, νυν Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο το σεμινάριο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα «Ενέργεια και Κοινωνία». Τόσο ο φιλόξενος χώρος του διατηρητέου κτηρίου του ΚΠΕ, όσο και το επίκαιρο αλλά και ανεξάντλητο θέμα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) κράτησαν το ενδιαφέρον μας αμείωτο σε μία οικεία κ ζεστή ατμόσφαιρα.

Το σεμινάριο ξεκίνησε με επίσκεψη στο Πάρκο Ενεργειακής Αγωγής στην Κερατέα, όπου είδαμε, αγγίξαμε και περπατήσαμε ανάμεσα σε μονάδες αξιοποίησης πολλών μορφών ενέργειας. Περπατήσαμε στο ξύλινο μονοπάτι που φωτίζεται από αυτόνομα φωτοβολταϊκά φωτιστικά και βλέπαμε γύρω μας κάθε είδους φωτοβολταϊκού συστήματος να ακολουθεί τον ήλιο ή να είναι προσανατολισμένο στο νότο και να αντλεί από τον ήλιο ενέργεια. Σε κάποια άλλα σημεία τεράστιες ανεμογεννήτριες, τοποθετημένες σε σημεία με το μεγαλύτερο δυνατό αέρα συλλέγανε μία άλλη ανεξάντλητη μορφή ενέργειας, την αιολική. Η γεωθερμική και υδροηλεκτρική ενέργεια αλλά το υδρογόνο και η βιομάζα είχαν τις δικές τους επιδεικτικές μονάδες μέσα στο Πάρκο. Ακόμη, είδαμε ηλεκτρικά ποδήλατα, ηλεκτρικά μικρά αυτοκίνητα και έγινε λόγος για ωκεάνια ενέργεια, βιοκαύσιμα κ.α. Οι εργαζόμενοι εκεί μας έδειχναν πώς λειτουργούν οι νέες τεχνολογίες αξιοποίησης των ΑΠΕ και εντυπωσιαστήκαμε από την απλότητα στη χρήση τους. Όλοι θα θέλαμε να τοποθετήσουμε στις σκεπές των σχολείων μας φωτοβολταϊκά συστήματα, στις αυλές ανεμογεννήτριες και να ζεσταίναμε τις τάξεις μέσω της γεωθερμίας!

Στη συνέχεια, έγιναν παρουσιάσεις που αφορούσαν τις ΑΠΕ από ηλεκτρολόγους μηχανικούς κυρίως και πολλές συζητήσεις με τους εκπαιδευτικούς που παρακολουθούσαν το σεμινάριο. Επίσης, χωριστήκαμε σε ομάδες και με δασκάλα την κ. Ντίνα Σχίζα κάναμε ένα πρότζεκτ, χρησιμοποιώντας την δική της μέθοδο, τη συστημική του παρατηρητή, για την ενέργεια στο σπίτι μας, στην πόλη μας, στη χώρα μας και τα πολιτικά πρόσωπα που παίρνουν αποφάσεις γι’ αυτήν. Μία ακόμη επίσκεψη στην ΔΕΗ του Λαυρίου ανέδειξε πώς από το λιγνίτη και το φυσικό αέριο παίρνουμε ηλεκτρική ενέργεια αλλά ταυτόχρονα ρυπαίνεται η γύρω περιοχή σε μεγάλο βαθμό.

Αυτό που απορρέει από όλες τις συζητήσεις και την επιστημονική έρευνα είναι πως έχουμε μάθει να ζούμε με πολλή ενέργεια και η ποιότητα ζωής μας απαιτεί αρκετή καθημερινά. Καθώς όμως οι συμβατικές μορφές ενέργειας -το πετρέλαιο, ο άνθρακας και ο λιγνίτης- δεν είναι ανεξάντλητες στρεφόμαστε προς τις ΑΠΕ που δεν μολύνουν το περιβάλλον και προσπαθούμε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψη μας, να τον κάνουμε πιο οικονομικό-οικολογικό, πρώτα εμείς οι δάσκαλοι και έπειτα όλοι οι πολίτες της χώρας μας!

http://www.kpelavrio.info/


www.cres.gr/pena


http://www.penaproject.gr/


Κατερίνα Τασούλη


Δασκάλα Ειδικής Αγωγής


(Δ.Σ Ιουλίδας Κέας)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι σπουδαίο που γίνονται τέτοιες αναφορές στο κείμενο για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας με φωτοβολταικα διότι η χώρα μας τα έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά