Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΑΙΔΙΚΗΣ HELMEPA Τα παιδιά μιλούν, οι μεγάλοι ακούν;

Παιδιά, 6 έως 13 ετών, σχημάτισαν για άλλη μια χρονιά το Συμβούλιο Αντιπροσώπων της Παιδικής HELMEPA που συνεδρίασε στην Αθήνα, την Παρασκευή 19 Μαρτίου. Αρχηγοί των πιο δραστήριων ομάδων από τα Αρριανά Ροδόπης, Βάγια Βοιωτίας, Βόλο, Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, Εξαπλάτανο Πέλλας, Ζάκυνθο, Ηράκλειο Κρήτης, Κάλυμνο, Ρέθυμνο, Σαρωνίδα, Σύρο και Χίο, εκπροσώπησαν τα 4.000 μέλη της Παιδικής HELMEPA, που εθελοντικά δραστηριοποιήθηκαν για το περιβάλλον την περασμένη σχολική χρονιά.
Η συνεδρίαση των μικρών μαθητών πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Περιβαλλοντικής Έκθεσης της HELMEPA, στο κτίριο της εταιρείας μέλους COSTAMARE. Τα παιδιά, αφού αντάλλαξαν εμπειρίες και απόψεις σε περιβαλλοντικά προβλήματα, ψήφισαν και εξέλεξαν το νέο προεδρείο τους, με Πρόεδρο την Κατερίνα Πονήρη, 10 ετών από την Κάλυμνο, Αντιπρόεδρο τη Σελμά Δερδιμάν, 12 ετών από τα Αρριανά Ροδόπης και Γραμματέα τον Παναγιώτη Ξυδιά, 12 ετών από τη Σαρωνίδα.
Παράλληλα, γονείς, εθελοντές Εκπαιδευτικοί και Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των περιοχών όπου λειτούργησε το Πρόγραμμα, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την εξέλιξη του σε ειδική εκδήλωση που φιλοξένησε ο Πρόεδρος της HELMEPA Καπετάν Βασίλης Κ. Κωνσταντακόπουλος. Θερμός υποστηρικτής της Παιδικής HELMEPA από τη δημιουργία της το 1993, ο Καπετάν Βασίλης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και μοιράστηκε μαζί τους εμπειρίες από την επικοινωνία του με τα παιδιά και σκέψεις του για την ευθύνη των μεγαλύτερων για το μέλλον τους.
Παρούσα στην εκδήλωση ήταν η Χρυσή Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα, Σοφία Μπεκατώρου, η οποία στο σύντομο χαιρετισμό της, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους επιθυμεί να βοηθήσει εθελοντικά και αφιλοκερδώς τη HELMEPA προβάλλοντας ευρύτερα τα μηνύματα της. Η πορεία της ζωής της και η αγάπη της για την ιστιοπλοΐα, τόνισε, την έχει ευαισθητοποιήσει ουσιαστικά στο θέμα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, Γιάννος Λιβανός, απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους, εξέφρασε τη χαρά του να είναι παρών στην εκδήλωση και την επιθυμία του για μελλοντική συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς με το Πρόγραμμα “Ναυτίλοι” της HELMEPA.
Εκ μέρους του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, θερμό μήνυμα στήριξης μετέφερε η κυρία Αντιγόνη Κάραλη-Δημητριάδη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας με τους Πολίτες στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Σοσιαλιστικής Γυναικών. Η κα Δημητριάδη ανέφερε πως από τα μηνύματα που δέχεται καθημερινά ο Πρωθυπουργός εκείνα που διέπονται από πάθος αφορούν κυρίως το περιβάλλον. Η ενημέρωση οδηγεί στην ευαισθητοποίηση και αυτή με τη σειρά της στη δράση των Πολιτών, τόνισε, εκφράζοντας τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού και την πλήρη συμπαράστασή του στις προσπάθειες των μικρών εθελοντών για την ενίσχυση των οποίων παραμένει ανοιχτός σε προτάσεις συνεργασίας.
Η επικεφαλής του Ναυτιλιακού Τομέα της HELMEPA, Κριστιάνα Πρεκεζέ, που συντόνισε την εκδήλωση, έκανε μια ανασκόπηση της δράσης των παιδιών μελών της Παιδικής HELMEPA στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Κλείνοντας, ευχήθηκε γονείς και εκπαιδευτικοί να συνεχίσουν να προτρέπουν για άλλη μια χρονιά τα μικρά παιδιά να δραστηριοποιούνται για ένα καλύτερο περιβάλλον, ιδιαίτερα με αφορμή το 2010, Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας.
Ακολούθησε ο Σωτήρης Κοπατσάρης, 16 ετών, “Ναυτίλος” της HELMEPA από τη Σαντορίνη, πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου Αντιπροσώπων της Παιδικής HELMEPA, ο οποίος παρουσίασε εργασία του για την Κλιματική Αλλαγή, τη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα ο Πλανήτης και τις επιπτώσεις της. Με ιδιαίτερη άνεση και πάθος μίλησε για το θέμα, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου. Στη συμμετοχή του στην Παιδική HELMEPA, οφείλει, είπε, το κέντρισμα του ενδιαφέροντός του για το περιβάλλον, καθώς αυτή η πρωτοβουλία ενεργοποιεί τα παιδιά να αναλάβουν δράση για τη προστασία του περιβάλλοντος.
Την εκδήλωση έκλεισαν τα μικρά παιδιά του Συμβουλίου που απεύθυναν με πρωτότυπο τρόπο τα μηνύματα τους, με μαντινάδες, τραγούδια και λόγια, με κύριο σύνθημα “Εμείς, τα παιδιά προστατεύουμε το περιβάλλον, αλλά χρειαζόμαστε και τη δική σας βοήθεια!”
Όλα τα μηνύματα των παιδιών μελών του 16ου Συμβουλίου Αντιπροσώπων βρίσκονται στο σύνδεσμο  http://www.helmepa.gr/pdf/HJ16BoRMSGs.pdf.

Δεν υπάρχουν σχόλια: