Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

«ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΥΛΙΚΩΝ-ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ» ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1oυ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ 2006-2007


Η ιδέα για να ασχοληθούμε με την ανακύκλωση και εν γένει τον κόσμο που μας περιβάλλει και τις συνέπειες της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου σε αυτόν ήταν κάτι που είχε γεννηθεί και καλλιεργηθεί από πέρυσι. Την προηγούμενη σχολική χρονιά τα παιδιά του 1ου Νηπιαγωγείου με τη βοήθεια των συναδέλφων ασχολήθηκαν με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα που ήταν ενταγμένο στο ΕΠΕΑΕΚ 2 με τίτλο «Το άδειο πλαστικό μπουκάλι του νερού».Αποτέλεσμα της περυσινής ενασχόλησης με το εν λόγω θέμα ήταν ο «σπόρος» να πέσει σε προετοιμασμένο και γόνιμο έδαφος. Τα παιδιά που φοιτούσαν από πέρυσι στο νηπιαγωγείο λειτούργησαν ως μοχλός για τα υπόλοιπα παιδιά. Έτσι λοιπόν έννοιες όπως «ανακύκλωση» «απορρίμματα» «χωματερή» κ.α ήταν οικείες.
Αφόρμηση αποτέλεσε μία υποτιθέμενη απεργία των οδοκαθαριστών, η σακούλα με τα σκουπίδια που ήλθε απρόσμενα στο σχολείο καθώς και αποκόμματα από την εφημερίδα ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ με τίτλο «Εικόνες που σοκάρουν». Τα παιδιά κλήθηκαν να διαχωρίσουν τα σκουπίδια, να τα καταμετρήσουν, να τα ομαδοποιήσουν τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι τους. Η επίσκεψη μας στη χωματερή μας έδωσε τη δυνατότητα να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει. Η συνέντευξη που πήραμε από τον υπεύθυνο της χωματερής μας έδωσε να καταλάβουμε ότι πολλά χρήσιμα πράγματα πετιούνται καταστρέφοντας το περιβάλλον. Γυρίσαμε στο σχολείο προβληματισμένοι το πλαστικό, το γυαλί, το χαρτί, το αλουμίνιο, το σήμα της ανακύκλωσης τριγυρνούσαν συνέχεια στο μυαλό μας. Ο προβληματισμός μας έγινε ακόμη μεγαλύτερος όταν θάβοντας τα παραπάνω υλικά διαπιστώσαμε πόσο δύσκολα αυτά ενσωματώνονται στο περιβάλλον.
Η ιδέα της ανακύκλωσης είχε για τα καλά εδραιωθεί στη σκέψη μας, τόσο από τα βιβλία, τις εφημερίδες ,τα περιοδικά όπου ανατρέχαμε όσο και από τις έρευνες που κάναμε με τη βοήθεια των γονιών των παιδιών στα σούπερ μάρκετ και τα σπίτια μας ώστε στο παραμύθι που φτιάξαμε για την πόλη μας –και που σε αυτό κυρίαρχο ρόλο έπαιξαν τα παιδιά- να παρουσιάζεται όλος αυτός ο προβληματισμός. Η ενασχόλησή μας με το περιβάλλον έπρεπε να βρει φέτος μία άλλη διέξοδο, πιο καλλιτεχνική.



Έργα τέχνης από παλιά υλικά … γιατί όχι να μία πρωτότυπη ιδέα … λουλούδια από συσκευασία αβγών.. πασχαλινά καλαθάκια από κεσεδάκια γιαουρτιών… μαράκες και μουσικά όργανα από ρολά χαρτιών υγείας και κουζίνας.. βαζάκια από πλαστικό μπουκάλι και εφημερίδα. Η βοήθεια της κυρίας Ρασέλ που ασχολείται με αυτό τον τομέα ήταν πολύτιμη… Δημιουργήματα από σκουπίδια… από παλιά υλικά …. Αυθόρμητες και κατευθυνόμενες δημιουργίες… Τα χρήσιμα.. άχρηστα … Η άλλη διάσταση στην ανακύκλωση .. Η δημιουργική διάσταση ..
Και για το τέλος αυτής της χρονιάς, ένα παραμύθι για το περιβάλλον που θα το ζωντανέψουμε στην καλοκαιρινή μας γιορτή ευαισθητοποιώντας τους μεγάλους που εύκολα συνήθως ξεχνάνε… Τα κουστούμια, τα σκηνικά, τα τραγούδια θα έχουν άμεση σχέση με το περιβάλλον και το τελικό σύνθημα δε θα είναι μόνο μία ευχή… θα είναι μία προτροπή ή καλύτερα μία πρόσκληση – πρόκληση βγαλμένη από τα χείλη των παιδιών:

«ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΩΡΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ
ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΤΕ,
ΜΗ ΡΥΠΑΙΝΕΤΕ ΤΗ ΓΗ
ΣΑΣ ΧΑΡΙΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ».

Καλλιόπη Μπάιλα
Μαργαρίτα Φρέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: