Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Διοργάνωση ενημερωτικών παρουσιάσεων με τίτλο «Το Δώρο της Βροχής» στα δημοτικά σχολεία της Μήλου, Κιμώλου, Σερίφου, Σίφνου


Tο Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων, σε συνεργασία με το «Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό & την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE)», προγραμματίζει μια σειρά ενημερωτικών παρουσιάσεων με τίτλο «Το Δώρο της Βροχής» στα δημοτικά σχολεία της Μήλου, Κιμώλου, Σερίφου, Σίφνου.

Οι παρουσιάσεις περιλαμβάνουν αναλυτικά :

10 λ. Γνωριμία - Καταιγισμός ιδεών για το νερό (κύκλος νερού)

20 λ. ΔΡΑΣΤ. 1: ΚΥΚΛΟΣ ΝΕΡΟΥ: Οι μαθητές διαπιστώνουν τον ΚΥΚΛΟ ΝΕΡΟΥ και τοποθετούν μαγνήτες-βέλη (ή έννοιες του κύκλου) σε μαγνητικό πίνακα που στερεώνεται στον πίνακα της τάξης.

20 λ. ΔΡΑΣΤ. 2: ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΡΟΧΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: Οι μαθητές σε ομάδες συζητούν για τα συστατικά στοιχεία ενός συστήματος συλλογής βρόχινου νερού και τα τοποθετούν σε μουσαμά που απλώνεται στο πάτωμα και απεικονίζει διαγραμματικά τη λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος.

20 λ. ΔΡΑΣΤ. 3: ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΣΤΕΡΝΑ: Με βάση τρισδιάστατη μακέτα μιας στέρνας, οι μαθητές διαπιστώνουν και συζητούν για τα υλικά κατασκευής, το σχήμα και το μέγεθος μια τυπικής κυκλαδίτικης στέρνας, τους τρόπους συντήρησης αυτής, τη χρήση του νερού της στέρνας, κ.λπ.

10 λ. Ανασκόπηση - Κλείσιμο - Καταιγισμός ιδεών, τι μπορώ να κάνω για να εξοικονομήσω νερό.

Οι παρουσιάσεις προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν μεταξύ 2-6 Μαΐου 2011, με τη σύμφωνη γνώμη των συλλόγων διδασκόντων των σχολείων, στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης , είναι διάρκειας περίπου 2 διδακτικών ωρών (90 λεπτά) και απευθύνονται σε μαθητές Δ΄, Ε’ και ΣΤ’ τάξεων .

Επίσης για το ίδιο χρονικό διάστημα προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές παρουσιάσεις απευθυνόμενες στους εκπαιδευτικούς α/θμιας εκπ/σης των παραπάνω νησιών και αφορούν στην παρουσίαση του – εγκεκριμένου από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο - εκπαιδευτικού υλικού με τίτλο «Το Δώρο της Βροχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: