Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

ΠΑΓΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ















































ΛΕΖΑΝΤΑ:Οι φωτογραφίες που έλαβαν το 1ο βραβείο(κάτω ),το 2ο(πάνω ) και το 3ο βραβείο(κέντρο).










Τα Τμήματα Πολιτιστικών Θεμάτων και Περιβαλλοντικής , της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κυκλάδων, διοργάνωσαν Παγκυκλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Φωτογραφίας.
Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των παιδιών μας στην παρατήρηση, και το σεβασμό του ιδιαίτερου χαρακτήρα του τόπου/τοπίου, την αγάπη και την προστασία του, αλλά και τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και επί μέρους στόχο την αισθητική καλλιέργεια των μαθητών, τη γνωριμία με τη Φωτογραφία ως τέχνη και τεχνική. Εξάλλου, οι κατευθύνσεις που δόθηκαν προς τους συμμετέχοντες ήταν να αξιοποιηθεί η δυνατότητα που δίνει η φωτογραφία στα πλαίσια της εκπαιδευτικής πράξης και να συζητηθούν θέματα σχετικά με την τεχνική της φωτογραφίας, αλλά και για τα θέματα που αποτυπώθηκαν.
Θέμα του διαγωνισμού:«Η Αρχιτεκτονική κληρονομιά του νησιού μου».
Ειδικότερα θέματα για φωτογράφηση:
1. Mνημεία, ξωκλήσια, περιστεριώνες, μύλοι, βρύσες, ξερολιθιές, μονοπάτια, παραδοσιακά αγροτόσπιτα κλπ.
2. Oι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες (εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου) κάποιου κτίσματος ( μπαλκόνια, πόρτες, ρόπτρα, υπέρθυρα, τζάκια, φούρνοι, θυρίδες, οροφογραφίες ).
Ημερομηνία λήξης του διαγωνισμού ήταν η 18η Απριλίου 2008
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν με (280) φωτογραφίες τους, μαθητές από τα εξής Δημοτικά Σχολεία:
2ο Δημοτικό Σχολείο Παροικίας Πάρου
4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης Σύρου
6ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης Σύρου
1ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου
Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου
Δημοτικό Σχολείο Άνω Μεράς Μυκόνου
Δημοτικό Σχολείο Χώρας Άνδρου
Επιτροπή Αξιολόγησης
Στην επιτροπή αξιολόγησης των έργων των μαθητών συμμετείχαν οι:-Δροσίτου Βάλια(Σχολική Σύμβουλος Α΄ Περιφέρειας Κυκλάδων)-Παραμυθιώτου Μαρκέλλα(Σχολική Σύμβουλος προσχολικής αγωγής Κυκλάδων)-Τσαλικίδου Μαρία(Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων)-Φρέρη Ρόζα(Υπεύθυνη Τμήματος Πολιτιστικών Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων)-Μαμίδης Στέφανος, επαγγελματίας φωτογράφος.
Αξιολόγηση των συμμετοχών
Η Επιτροπή αξιολόγησης , η οποία συνεδρίασε την Τρίτη 3 Ιουνίου, βράβευσε τις παρακάτω συμμετοχές:

1Ο ΒΡΑΒΕIΟ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΝΙΚΟΝ, COOLPIX L16 μαζί με θήκη
ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: “NIKON ΔΑΜΚΑΛΙΔΗΣ”
Χριστίνα Προκοπίου, μαθήτρια της Δ΄τάξης του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου για τη φωτογραφία της με τίτλο: “ Παίζοντας στο Σαν Τζώρτζη”

2Ο ΒΡΑΒΕΙΟ
(ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ, ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΥ Β΄
Λεοντή Φλώρα, μαθήτρια του Στ1 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παροικίας Πάρου για τη φωτογραφία της με τίτλο:
“Καμάρα με πεζούλες- Παλαιά Πόλη”

3Ο ΒΡΑΒΕΙΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ, ΕΥΓΕΝΙΚΗ
ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΥ Β΄
Ομαδική φωτογραφία του τμήματος Γ1 του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης Σύρου με τίτλο: “ άρωμα εποχής”

1ο ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
απονέμεται στη Γ΄Τάξη του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης Σύρου για τη φωτογραφία με τίτλο: “μαγικές πόρτες της πόλης μας”

2ο ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
Ομαδική φωτογραφία του τμήματος Γ1 του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης Σύρου για τη φωτογραφία τους με τίτλο:“ρόπτρο σε μπορντώ πόρτα”

1ος ΕΠΑΙΝΟΣ
Δραγάτη Καλλιόπη, μαθήτρια του Στ1 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παροικίας Πάρου, για τη φωτογραφία της με τίτλο: “μικρό καμπαναριό”

2ος ΕΠΑΙΝΟΣ
Διακάτος Ελευθέριος, μαθητής του Στ1 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παροικίας Πάρου για τη φωτογραφία του με τίτλο: “καμάρα με θέα τη θάλασσα ”

3ος ΕΠΑΙΝΟΣ
Γιώργος Βαλσαμής και Ειρήνη Καβαλέρου, μαθητές της Ε΄τάξης του Δημοτικού Σχολείου Άνω Μεράς Μυκόνου για τη φωτογραφία τους με τίτλο: “Aη-Γιώργης ο Σπηλιανός”

ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ απονέμεται στο τμήμα μαθητών Γ1 του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης Σύρου για τη φωτογραφία τους με τίτλο
“τον παλιό εκείνο τον καιρό”

ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ απονέμεται στο Γιώργο Δαλέζιο, μαθητή της Δ΄τάξης του Δημ.Σχολείου Άνω Σύρου, για τη φωτογραφία του με τίτλο“Σοκάκι της ΄Ανω Σύρου”

Η συμμετοχή των μαθητών στο διαγωνισμό ήταν αξιόλογη και πιστεύουμε ότι αξίζει να αναφερθεί ότι τα παιδιά είδαν και αποτύπωσαν το χώρο με ωριμότητα και ευαισθησία,που δείχνει πως έχουν τη γνώση και ευαισθητοποίηση να εκτιμήσουν τα σημαντικά στοιχεία στο νησί τους, είτε στο δομημένο περιβάλλον, είτε στην ύπαιθρο. Η ματιά τους πέφτει σε χαρακτηριστικά κτήρια, συντηρημένα και ανακαινισμένα αλλά και άλλα, μισογκρεμισμένα, που όμως διακρίνουν την αξία τους και την ανάγκη διατήρησής και συντήρησής τους, ως στοιχεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς του τόπου τους.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης,ο τρόπος που εργάστηκαν ομάδες μαθητών σε ορισμένα σχολεία. Ο διαγωνισμός ήταν η ευκαιρία να μιλήσουν για τη φωτογραφία ως τέχνη και τεχνική με τους δασκάλους τους, ή να καλέσουν ανθρώπους που γνωρίζουν και ασχολούνται με αυτή. Να βγουν έξω από το σχολείο με τις μηχανές τους, να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους, να εστιάσουν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οικιστικού ή του φυσικού περιβάλλοντoς. Να μιλήσουν για φως, για σκιά, για γωνίες λήψης, αλλά και για την τοπική ιστορία του νησιού τους, τα χαρακτηριστικά που προσδίδουν στο νησί την ιδιαιτερότητά του.
Οι Υπεύθυνοι Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικής της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης, συγχαίρουν τους μαθητές των σχολείων, αλλά και τους εκπαιδευτικούς τους, που υποστήριξαν τους στόχους αυτού του διαγωνισμού. Οι έπαινοι και τα βραβεία θα επιδοθούν στους μαθητές, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί με την έναρξη του επόμενου σχολ. Έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: