Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

Εντυπώσεις από το περιβαλλοντικό σεμινάριο με τίτλο «…της θάλασσας και της στεριάς…»




Της Γεωργίας Βαλιώτη






Σας γράφω για να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου από το περιβαλλοντικό Σεμινάριο που παρακολούθησα στο ΚΠΕ Κρεστένων από τις 7 έως τις 9 Δεκεμβρίου.
Η οργάνωση του σεμιναρίου ήταν πάρα πολύ καλή. Οι υπεύθυνοι μας υποδέχθηκαν πολύ ζεστά. Αφού τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτια της μαθητικής εστίας, όπου στεγάζεται το ΚΠΕ, συγκεντρωθήκαμε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων όπου μας δόθηκε έντυπο υλικό σχετικό με τις περιβαλλοντικές δράσεις του ΚΠΕ και είχαμε μια πρώτη πληροφόρηση για το τι θα ακολουθούσε.
Τις επόμενες μέρες παρακολουθήσαμε ομιλίες – παρουσιάσεις που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον όλων των συναδέλφων, τόσο αυτών που είχαν έρθει από παραθαλάσσιες όσο και από ηπειρωτικές περιοχές. Οι έρευνες πεδίου όμως ήταν οι πλέον ενδιαφέρουσες δραστηριότητες μας εκεί, καθώς είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε την λίμνη Καϊάφα και να παρατηρήσουμε το εκεί οικοσύστημα που επλήγη σφοδρά από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές. Απίστευτη θλίψη μας προκαλούσε η απέραντη έκταση του καμένου Λαπίθα πάνω από τη λίμνη. Όμως, στο ίδιο μέρος διαπιστώσαμε τη μαγική δύναμη της φύσης να αναγεννάται κυριολεκτικά μέσα από τις στάχτες της.
Μάθαμε πολλά χρήσιμα πράγματα! Πολύ ενδιαφέρον είχε και η καθοδήγηση μας στη σχεδίαση ενός περιβαλλοντικού project. Πολλές εικόνες, ιδέες και χρήσιμες πληροφορίες που κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να εκμεταλλευθεί στα πλαίσια ενός διαθεματικού μαθήματος. Συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους τους συναδέλφους να επιδιώκουν την παρακολούθηση παρόμοιων σεμιναρίων, γιατί όσο ευαισθητοποιημένοι κι αν είμαστε σε περιβαλλοντικά θέματα πάντα τέτοιες δράσεις μας βοηθούν στη διδασκαλία κι όχι μόνο.

1 σχόλιο:

kpekrestenon είπε...

Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια. Είναι σημαντικό για μας να έχουμε "πρεσβευτές" που μας κάνουν γνωστούς με τον καλό και ευγενικό τους λόγο.
Η δύναμή μας για να συνεχίσουμε είναι η θετική ανταπόκριση εκπαιδευτικών και μαθητών που μας επισκέπτονται.

Παναγιώτης Σταθόπουλος
Υπεύθυνος του ΚΠΕ Κρεστένων