Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

«ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ» 15 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ HELMEPA



Happy birthday HELMEPA! Happy Birthday to you! Τραγουδήσαμε μαζί όλα τα παιδιά που ήμαστε εκεί και σβήσαμε μ’ όλη μας τη δύναμη τα 15 κεράκια που υπήρχαν πάνω στην τούρτα γενεθλίων της Παιδικής HELMEPA, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο ATHENAEUM INTERCONTINENTAL.
Εκεί, με παρουσιάστρια τη δημοσιογράφο Ειρήνη Νικολακοπούλου και συμπαρουσιαστές εμάς τα παιδιά από όλη την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε μια μοναδική «ζωντανή εκπομπή» για τα 15α γενέθλια της ΠΑΙΔΙΚΗΣ HELMEPA!
Φωνάζοντας δυνατά «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!» ανοίξαμε την εκπομπή κι αναφερθήκαμε σε δραστηριότητες των σχολείων μας, όπως είναι οι καθαρισμοί ακτών, υιοθέτηση παραλιών, προγράμματα ανακύκλωσης, παρεμβάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.α.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Υπουργό Παιδείας κ. Άρης Σπηλιοτόπουλο, τον Υπουργό Εμπορικής ναυτιλίας κ. Αναστ. Παπαληγούρα, το Γ.Γ. του Υπουργείου Εμπορικής ναυτιλίας κ. Ι. Τζωάννο, το Δήμαρχο Πειραιά κ. Π. Φασούλα, τον εκπρόσωπο της Βουλής και Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς και από τους Δρα Μιχ. Ιερείδη της CyMEPA στην Κύπρο, Levent Ballar της TURMEPA στην Τουρκία,Chriw Bastis και Antony Backos της NAMEPA στην Αμερική, οι οποίοι μίλησαν για αντίστοιχα προγράμματα των χωρών τους κι ευχήθηκαν «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στα παιδιά της Παιδικής HELMEPA και πάντα επιτυχίες!»
Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο Πρόεδρος της HELMEPA καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής της HELMEPA κ. Δημ. Μητσάτσος κι ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής και Πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Χρ. Ζερεφός, ο οποίος με λόγια απλά και κατανοητά μίλησε για το περιβάλλον και τις απειλές που δέχεται, καθώς και για τις κλιματικές αλλαγές που ζούμε σήμερα στον πλανήτη μας.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και μέλη της HELMEPA και τίμησε με την παρουσία της η πρώην Υπουργός παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου.
Μετά από τις αρχαιρεσίες το Νέο Προεδρείο του 15ου Συμβουλίου Αντιπροσώπων της HELMEPA JUNIOR είναι το εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Απέργη Κατερίνα
4ο Δημοτ. Σχ. Ερμούπολης
Κυκλάδες
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
Παπαδοπούλου Ιωάννα
2ο Δημοτ. Σχ. Βόλου
Θεσσαλία
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Μαθιουδάκη Ταξιαρχούλα
3ο Δημοτ. Σχ. Ρεθύμνου
Κρήτη

Κλείνοντας η ωραία αυτή εκδήλωση καταλάβαμε όλοι ότι για τη λύση του προβλήματος της μόλυνσης του περιβάλλοντος απαιτούνται αλλαγές στην καθημερινή συμπεριφορά όλων μας! Κι αυτό που πάντα πρέπει να έχουμε στο νου μας, εάν θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι αυριανοί πολίτες της χώρας μας με περιβαλλοντική συνείδηση, είναι η φράση που στο παρελθόν έχει διατυπώσει πολλές φορές ο Πρόεδρος της HELMEPA καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος κι επανέλαβε στη διάσκεψη ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Παπαληγούρας: «Δεν κληρονομήσαμε το περιβάλλον από τους γονείς μας, αλλά το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας!»


Ερμούπολη, 25 Φεβρουαρίου 2009


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΠΕΡΓΗ
Πρόεδρος Συμβουλίου Αντιπροσώπων
HELMEPA JUNIOR


2.ΜΗΝΥΜΑ
ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΤΗΣ HELMEPA JUNIOR
ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΑΠΕΡΓΗ,
ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΤΟΥ 4ου ΔΗΜ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ


Μικρά και μεγάλα, ευτυχισμένα, χαμογελαστά παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα,
Είμαι η Κατερίνα από την Ερμούπολη της Σύρου. Καμιά φορά αναρωτιέμαι και προσπαθώ να δω βαθιά μέσα στο μέλλον, πώς θα είναι, άραγε, ο κόσμος μας μετά από μερικά χρόνια… Δυστυχώς, κάθε μέρα που περνάει καταλαβαίνω ότι δεν ζούμε σ’ έναν παραμυθένιο κόσμο! Θέλω ο καθένας από μας να το καταλάβει αυτό! Ο κόσμος μας τώρα τελευταία έχει γίνει ΑΝΩ ΚΑΤΩ κι εμείς οι ίδιοι είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτό! Προξενήσαμε στον πλανήτη μας ένα σωρό φυσικές καταστροφές, όπως τη μόλυνση του περιβάλλοντος, το ασυλλόγιστο κυνήγι κάποιων ζώων, την ελάττωση του όζοντος κλπ. Μπορεί κανείς να θυμηθεί πόσο πράσινη ήταν άλλοτε η εξοχή και πόσο γαλάζιος ήταν κάποτε ο ουρανός; Άραγε, τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα ξαναδούν αυτά τα δύο τόσο λαμπερά χρώματα στον πλανήτη ή θα έχουν την «ευχαρίστηση» να ζουν στη γκρίζα ζούγκλα του τσιμέντου και αντί για φυσικά σύννεφα να βλέπουν «σύννεφα» από βρώμικους, μολυσμένους καπνούς; Μια ματιά γύρω μας είναι αρκετή! Ο κόσμος μας είναι πραγματικός, είναι ζωντανός, αλλά είναι καταδικασμένος να πεθάνει! Εξαρτάται από εμάς, από όλους εμάς να τον αλλάξουμε, αρκεί όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε.
Ο κόσμος μας τρέχει σ’ έναν αγώνα ταχύτητας προς την αυτοκαταστροφή! Μοιάζει με ένα αυτοκίνητο που τρέχει με 200χλμ την ώρα σ’ ένα δρόμο γεμάτο λακκούβες και καταλήγει στον γκρεμό!!! Μήπως ταράζει αυτή η εικόνα; Κι όμως, πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Άλλωστε, το ξέρουμε όλοι από καιρό, πως έτσι είναι τα πράγματα. Όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά δημιουργούμε τον κόσμο μας και είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτόν και κανένας δεν πρέπει να κατηγορηθεί περισσότερο από το διπλανό του! Αρκεί να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια με θάρρος και ειλικρίνεια.
Ο κόσμος μας βρίσκεται σε αποσύνθεση και δεν είναι η στιγμή για απελπισίες και στεναγμούς, αλλά η στιγμή να ανασκουμπωθούμε και να βοηθήσουμε.
Κι εμείς τα ίδια τα παιδιά είμαστε υπεύθυνα για το μέλλον της εποχής μας και πρέπει να σχεδιάσουμε, έστω κι ένα μικρό μέρος της εικόνας αυτού του κόσμου, με τα δικά μας χρώματα και να τον κάνουμε όπως εμείς θέλουμε! Φτάνει να προλάβουμε, προτού καταντήσει μια μουντζούρα και δεν ξεχωρίζουμε τη στεριά από τη θάλασσα!
Δεν είναι ευχάριστα όλα αυτά, αλλά -δυστυχώς- είναι η αλήθεια! Αυτό που έχουμε σήμερα είναι μια απειλή για τις νύχτες που ξεκουραζόμαστε και για τις μέρες που εργαζόμαστε!
Εμείς τα παιδιά θέλουμε έναν πολύ όμορφο κόσμο, γεμάτο λουλούδια, ειρήνη κι αγάπη, έναν κόσμο όπου θα είναι άξια να ζήσουν και τα παιδιά και τα εγγόνια μας χωρίς πολέμους και μόλυνση!

Πανελλήνια διάσκεψη ομάδων HELMEPA JUNIOR
Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: