Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Δράσεις για την προστασία του κλίματος

 Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Διάσκεψης στην Κοπεγχάγη, σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές, το Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, έχοντας ως στόχο την ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας σε περιβαλλοντικά ζητήματα, καλεί όσους εκπαιδευτικούς και μαθητές επιθυμούν, να συμμετάσχουν στην ηλεκτρονική πικετοφορία που αφορά στην προστασία του κλίματος.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα και παράλληλα τη μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή για την υγεία του 21ου αιώνα. Η σύγχρονη αλλά και οι μελλοντικές γενιές θα βιώσουν δυσανάλογα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Επιπτώσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, κοινωνικών και οικονομικών και επηρεάζουν τον τρόπο ζωής μας, την κοινωνία και το περιβάλλον που ζούμε.

Από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου τα έθνη όλου του κόσμου συναντώνται στην Κοπεγχάγη με σκοπό να συζητήσουν και να λάβουν δραστικά μέτρα που θα εμποδίσουν την κλιματική αλλαγή να φθάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού, μετέχει στην Παγκόσμια Διάσκεψη με σκοπό να συμβάλει στην επίτευξη μιας δίκαιης και νομικά δεσμευτικής συμφωνίας, που θα αποτρέψει περαιτέρω αρνητικές περιβαλλοντικές παρεμβάσεις του ανθρώπου. Η εκπαιδευτική κοινότητα μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια αυτή, μεταφέροντας τις δικές της προτάσεις.

Το Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων συμμεριζόμενο τις αγωνίες των μαθητών και των εκπαιδευτικών και εκφράζοντας τις ανησυχίες τους θεωρεί απαραίτητο να ενημερώσει, να κινητοποιήσει, να εκπαιδεύσει και να ευαισθητοποιήσει τη μαθητική κοινότητα. Είναι σημαντικό οι μαθητές μας να διατυπώσουν τη δική τους άποψη και να υψώσουν τη δική τους φωνή για ένα καθαρό, υγιές και ασφαλές περιβάλλον.

Το ενημερωτικό υλικό της διαδικασίας της πικετοφορίας- συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών- βρίσκεται στην ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών (http://www.sealthedeal2009.org) – αγγλική γλώσσα, την οποία και παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί να γνωστοποιήσουν στους μαθητές τους προκειμένου να ενθαρρυνθούν να συμμετάσχουν ελεύθερα στην παγκόσμια αυτή δράση. (Η μετάφραση του κειμένου στην ελληνική γλώσσα ακολουθεί).

Στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα η οποία έχει ως κεντρικό μήνυμα «ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ- SEAL THE DEAL» θα βρείτε στο κεντρικό μενού πλοήγησης, πληροφορίες, δράσεις, οπτικοακουστικό υλικό και τα τελευταία νέα όσο αφορά την Παγκόσμια Εκστρατεία των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή. Στον ειδικό χώρο της κεντρικής ιστοσελίδας και στο πλαίσιο «ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ-SPREAD THE MESSAGE» προτρέπονται οι μαθητές να υπογράψουν το υπόμνημα για μία δίκαιη συμφωνία για το κλίμα, στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, συμπληρώνοντας τα πεδία με τα προσωπικά τους στοιχεία.

Το κείμενο της πικετοφορίας αναφέρει τα εξής: «Εμείς οι Λαοί του Κόσμου προτρέπουμε τους πολιτικούς ηγέτες: να επικυρώσουν τη συμφωνία στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για μία οριστική, δίκαιη και αποτελεσματική συνθήκη για το κλίμα.

Να θέσουν δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ως το 2020.

Να καθιερώσουν ένα πλαίσιο που θα ενισχύσει την κλιματική αντοχή των ευάλωτων χωρών και θα προστατεύσει ανθρώπινες ζωές και οικοσύστημα.

Να υποστηρίξουν τις προσπάθειες προσαρμογής των αναπτυσσόμενων χωρών και να διασφαλίσουν κλιματική δικαιοσύνη για όλους».

Επίσης, ενημερωτικό υλικό του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με την προστασία του κλίματος με τίτλο: Ένας πλανήτης, Ένας κόσμος, Ένας Σκοπός, είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (http://www.ypepth.gr/docs/brochure_cop15.hi-re-14.12.09.pdf). Επιπλέον πληροφορίες για την προστασία του κλίματος και τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (http://www.minenv.gr).

Τέλος, η Βουλή παίρνει θέση για την κλιματική αλλαγή και σχετικό κείμενο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.parliament.gr/doc/symperasmata9hsSeptebrioy.doc.

Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί να διανείμουν το σχετικό υλικό καθώς και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ιστοσελίδων στους μαθητές, προκειμένου να διευκολυνθεί η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή τους.

Με τέτοιου είδους δράσεις ενθαρρύνεται η ενεργός εμπλοκή των μαθητών αλλά και η ευαισθητοποίησή τους σε περιβαλλοντικά θέματα με ταυτόχρονη υιοθέτηση νέων συμπεριφορών ηλεκτρονικής συμμετοχής.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ YΠΕΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια: