Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Το Δημοτικό Σχολείο Εμπορείου στα «Μονοπάτια της Λαυρεωτικής»

Με αφορμή τη σταδιακή υποβάθμιση του περιβάλλοντος που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των ανθρώπινων επεμβάσεων , 12 μαθητές του Ε’1 τμήματος του Δημοτικού Σχολείου Εμπορείου πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου από 19 έως 23 Μαΐου 2010.

Στόχος της επίσκεψης ήταν να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές ότι κάθε προσπάθεια του ανθρώπου να εκμεταλλευτεί τη φύση, φέρνει από τη μια μεριά κέρδη, από την άλλη όμως μεριά, υπάρχουν αποτελέσματα που υποβαθμίζουν τη ζωή του.

Μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές ανακάλυψαν την ιστορία του Λαυρίου, γνώρισαν σπάνια ορυκτά και τη δουλειά του μεταλλωρύχου. Κατανόησαν τη μεγάλη αξία του δασικού οικοσυστήματος μέσα στον εθνικό δρυμό Σουνίου, επισκέφθηκαν αρχαιολογικούς χώρους, το ορυκτολογικό μουσείο, ξεναγήθηκαν στα παλιά εργοστάσια της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλουργίας και στο τέλος έδωσαν τις δικές τους προτάσεις για την αειφόρο ανάπτυξη της Λαυρεωτικής.

Σκοπός του προγράμματος ήταν να κινητοποιήσει τη σκέψη των μαθητών στην επιτακτική ανάγκη υλοποίησης πολιτικών απορρύπανσης και αποκατάστασης του χώρου ώστε στο μέλλον ως ενεργοί πολίτες να διεκδικήσουν σωστές περιβαλλοντικές συνθήκες μην επιτρέποντας τη δημιουργία ανάλογων προβλημάτων.

Σε συνδυασμό με την επίσκεψη στο Κ.Π.Ε. Λαυρίου, οι μαθητές παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Πλανητάριο και επισκέφθηκαν το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Τους μαθητές συνόδευσαν τέσσερις γονείς και οι εκπαιδευτικοί: Βαλιάνου Στέλλα και Σιγάλα Θεώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: