Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

ΤO ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ Εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία της Νάξου, της Ηρακλειάς και των Κουφονησίων

Το «Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό & την Αειφόρο Ανάπτυξη (Γραμματεία MEdIES)» και η «Παγκόσμια Σύμπραξη για τον Νερό – Μεσογειακό σκέλος» (GWP-Med) σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων διοργάνωσε μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων σε σχολεία της Νάξου, της Ηρακλειάς και των Κουφονησίων.

Α: Επισκέψεις στα Δημοτικά σχολεία

Οι παρουσιάσεις, διάρκειας 1 περίπου ώρας, απευθύνθηκαν κυρίως σε μαθητές Ε’ και ΣΤ’ τάξεων. Σκοπός τους ήταν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές στο ζήτημα του νερού και της εξοικονόμησης, ιδιαίτερα, μέσα από την αναβίωση της πρακτικής συλλογής του βρόχινου νερού με τις στέρνες. Αναλυτικά το πρόγραμμα, τα σχολεία και οι αριθμοί των μαθητών αναφέρονται πιο κάτω:

 ΔΕΥΤΕΡΑ 31/5: 3ο Δ.Σ. Χώρας Νάξου (82 μαθητές Ε’ και ΣΤ’)

 ΤΡΙΤΗ 1/6 : Δ.Σ. Φιλωτίου (49 μαθητές Ε’ και ΣΤ’) και Δ.Σ. Κινιδάρου (14 μαθητές σύνολο από Δ’ Ε’ και ΣΤ’ τάξη)

 ΤΕΤΑΡΤΗ 2/6: 1ο Δ.Σ. Χώρας Νάξου (46 μαθητές Ε’ και ΣΤ’)

 ΠΕΜΠΤΗ 3/6: Δ.Σ Ηρακλειάς (όλοι οι μαθητές του ΔΣ, σύνολο 8 παρακολούθησαν το πρόγραμμα)

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/6 Δ.Σ. Κουφονησίου (16 μαθητές σύνολο από Δ’ Ε’ και ΣΤ’ τάξη)

Β: Ενημερώσεις Εκπαιδευτικών

Την Τρίτη 1/6 πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου (18.00-19.30) σεμινάριο με τίτλο: «Το νερό στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», απευθυνόμενο σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπ/σης του Βόρειου τμήματος της Νάξου. Στο σεμινάριο παρουσιάστηκε το εγκεκριμένο από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο εκπαιδευτικό υλικό με τίτλο «Το Δώρο της Βροχής», το οποίο και διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες. Σύνολο συμμετεχόντων: 16 δάσκαλοι και καθηγητές (Ανάλογη δράση είχε γίνει το 2009 στη Χώρα της Νάξου με συμμετοχή ~ 30 εκπ/κών)

Στην Ηρακλειά και το Κουφονήσι, λόγω του μικρού αριθμού των καθηγητών στο νησί, μετά το τέλος της δράσης με τους μαθητές, έγινε ενημέρωση και μοιράστηκε το εκπαιδευτικό υλικό. (Σύνολο δασκάλων κ καθηγητών 12 στην Ηρακλειά & 45 στο Κουφονήσι)

Συνολικά, στη δεύτερη αυτή φάση εκπαιδευτικών δράσεων του προγράμματος συμμετείχαν/ ενημερώθηκαν 225 μαθητές Α/θμιας και 45 εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας εκπ/σης.

ΗΡΩ ΑΛΑΜΠΕΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: